Starzenie się organizmu to fascynujący proces biologiczny, podczas którego następuje szereg zmian w przebiegu czynności życiowych komórek oraz całego organizmu. Proces ten może wpływać na obniżenie odporności organizmu oraz zmniejszenie jego umiejętności adaptacyjnych do otaczających warunków. Czy zastanawialiście się kiedyś jak starzenie wpływa na zdolność regulowania poziomów żelaza w naszym organizmie? Czy prosta zmiana diety może poprawić wydajność obrotu żelaza u starzejących się osób?  Na te pytania odpowiedzieli Patryk Ślusarczyk i Pratik Mandal oraz współpracownicy pod kierownictwem dr Katarzyny Mleczko-Saneckiej (Laboratorium Homeostazy Żelaza) oraz dr hab. Wojciecha Pokrzywy (Laboratorium Metabolizmu Białek) w najnowszym artykule czasopisma eLife.

Wraz z wiekiem nasze organizmy tracą zdolność do prawidłowej regulacji poziomów żelaza, choć mechanizmy tych zmian nie były dotąd do końca znane. Badanie naukowców z Laboratorium Homeostazy Żelaza i Laboratorium Metabolizmu Białek wykazało, że starzejąc się, makrofagi czerwonej miazgi śledziony (RPM), czyli komórki, które usuwają wadliwe czerwone krwinki, ulegają upośledzeniu i ubumierają. Prowadzi to do powstawania złogów białkowych bogatych w żelazo i hem, oraz do gromadzenia się starych i zużytych czerwonych krwinek w śledzionie. Badanie z użyciem organizmów modelowych – w tym przypadku myszy -  wykazało również, że kiedy były one karmione dietą z obniżoną zawartością żelaza, makrofagi RPM były w lepszej kondycji i zdolność organizmu do ‘recyklingu żelaza’ poprawiła się.

Odkrycie to sugeruje, że redukcja żelaza w diecie może być potencjalną strategią utrzymania prawidłowej homeostazy żelaza podczas starzenia. Dostarcza również nowych informacji na temat zależności między starzeniem a homeostazą żelaza i może stanowić podstawę do przyszłych badań dotyczących poprawy zdrowia w populacji starszych osób. 

Cały artykuł dostępny pod linkiem: https://elifesciences.org/articles/79196

F7